De kunst van herpositionering: een noodzakelijke stap voor groeiende bedrijven

Als bedrijfseigenaar heb je een opwindende reis doorgemaakt. Je hebt met volharding en visie een bedrijf opgebouwd dat groeit en bloeit. Maar zelfs succesvolle bedrijven kunnen op een punt komen waarop ze zich moeten herpositioneren. Herpositionering is een cruciale strategische zet die je bedrijf kan helpen om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, nieuwe concurrentie, en evoluerende klantverwachtingen. In dit blog ga ik dieper in op de aanleiding voor een herpositionering van een groeiend bedrijf en bied ik waardevol marketingadvies om dit proces succesvol te doorlopen.

nieuwe positie herpositioneren frisse blik

 

Aanleidingen tot een herpositionering

 • Veranderende marktomstandigheden
  Markten evolueren voortdurend, gedreven door technologische vooruitgang, economische schommelingen en veranderende trends. Wat ooit een succesvolle positionering was, kan snel verouderd raken. Een herpositionering, of in elk geval een herijking, kan noodzakelijk zijn om je bedrijf aan te passen aan deze nieuwe realiteit.
 • Toenemende concurrentie
  Als je bedrijf groeit, zal je ook meer concurrentie aantrekken. Nieuwe spelers kunnen op de markt komen met innovatieve benaderingen, lagere prijzen of superieure producten. Het kan nodig zijn om je te herpositioneren om je concurrentievoordeel te behouden of te vergroten. Denk hierbij niet alleen aan de directe concurrentie, maar kijk ook verder dan dat. Zo kunnen de bioscoop en sportaccommodaties flink concurreren op de schaarse vrije tijd van mensen.
 • Verschuivende klantverwachtingen
  Klanten zijn veeleisend en hun verwachtingen veranderen voortdurend. Wat ze gisteren geweldig vonden, kan vandaag verouderd zijn. Een herpositionering kan nodig zijn om aan deze nieuwe verwachtingen te voldoen.
 • Groeien naar nieuwe markten
  Naarmate je bedrijf groeit, kun je ook de mogelijkheid hebben om nieuwe markten te betreden. Herpositionering kan essentieel zijn om je merk aan te passen aan de unieke behoeften en cultuur van deze nieuwe markten.

Marketingadvies voor een succesvolle herpositionering

Nu we de aanleidingen voor herpositionering hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele belangrijke stappen en marketingadviezen die je kunnen helpen bij dit proces.

 1. Marktanalyse
  Voordat je begint met herpositioneren, is het essentieel om een grondige marktanalyse uit te voeren. Dit omvat het bestuderen van concurrenten, het identificeren van trends, het begrijpen van klantgedrag en het vaststellen van kansen en bedreigingen. Zorg ervoor dat je een diepgaand begrip hebt van de markt waarin je actief bent voordat je beslissingen neemt over herpositionering.

 2. Klantonderzoek
  Het is van cruciaal belang om te begrijpen wat je huidige klanten denken en wat potentiële klanten verwachten. Voer enquêtes uit, voer interviews en analyseer feedback om inzicht te krijgen in wat je merk voor hen betekent en hoe je het kunt verbeteren.

 3. Duidelijke merkidentiteit
  Een herpositionering moet gepaard gaan met een duidelijke herformulering van je merkidentiteit. Wat wil je dat je merk vertegenwoordigt? Welke waarden en beloften breng je over op je klanten? Zorg ervoor dat je merkidentiteit consistent en coherent is en dat deze aansluit bij je nieuwe positionering.

 4. Innovatie
  Herpositionering kan een geweldige kans zijn om innovatie te omarmen. Kijk naar nieuwe producten, diensten of marketingstrategieën die je kunt introduceren om je merk fris en relevant te houden.

 5. Contentstrategie
  Je contentstrategie moet ook worden aangepast aan je nieuwe positionering. Creëer relevante, boeiende en informatieve content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep in de nieuwe marktpositie.

 6. Communicatie
  Effectieve communicatie is van vitaal belang tijdens herpositionering. Laat je klanten en stakeholders weten wat er aan de hand is, waarom je verandert en hoe dit hen ten goede komt. Wees transparant en overtuigend in je communicatie om vertrouwen te behouden.

 7. Implementatie en metingen
  Zodra je je nieuwe positionering hebt geïmplementeerd, is het belangrijk om de resultaten te meten. Monitor de veranderingen in klantgedrag, omzet, winst en merkperceptie. Pas je strategie aan op basis van wat je leert om te blijven groeien en verbeteren.

Conclusie

Herpositionering is een noodzakelijke stap voor groeiende bedrijven om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, toenemende concurrentie, verschuivende klantverwachtingen en nieuwe groeimogelijkheden. Het is een complex proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist, met een sterke focus op marketing en communicatie.

Heb jij vragen over bovenstaand onderwerp? Ik zal binnen no-time jouw branche leren kennen zodat ik je het juiste concrete advies kan geven waar jij direct mee aan de slag kan. Zodat je meer zichtbaarheid creëert en aansluit op de behoefte van je klant.

afspraak maken

Over Frisse Blik

Met mijn bedrijf Frisse Blik marketingadvies help ik ondernemers in de zakelijke en maatschappelijke dienstverlening met het concretiseren en vermarkten van hun businessplannen, zodat zij nog beter op hun doelgroep aansluiten. Door het helder formuleren van de missie en visie, het ontwikkelen van de marketingstrategie, het vormgeven van de marketingdoelstellingen en het verwerken van deze doelstellingen in structurele en uitvoerbare plannen.

Vragen?

Heb je vragen over bovenstaande onderwerpen? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel me op +31 648574476, ik help je graag verder.