FRISSE
INSPIRATIE

Strategie zonder draagvlak? Zo betrek je je team bij verandering

Strategische veranderingen zijn noodzakelijk om als organisatie toekomstbestendig te blijven. Of het nu gaat om een nieuwe koers, een veranderende marktpositie of een uitbreiding van diensten: veranderen is onvermijdelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je als organisatie niet alleen een plan maakt, maar dat je team hier ook daadwerkelijk in meegaat? Hoe zorg je voor betrokkenheid, eigenaarschap en draagvlak? Het antwoord zit in heldere verandercommunicatie en oprechte teambetrokkenheid. In deze blog lees je hoe je dat aanpakt en geef ik je concrete tips die je direct kunt toepassen.

Verandering begint met betekenis

Verandering kan weerstand oproepen. Niet omdat mensen per definitie tegen verandering zijn, maar omdat onduidelijkheid, onzekerheid en een gebrek aan perspectief onveilig aanvoelen. De eerste stap in elk verandertraject is dan ook het beantwoorden van de vraag: waarom?
Wanneer je als organisatie helder kunt uitleggen waarom een verandering nodig is, en dit koppelt aan een duidelijke visie, maak je de eerste stap richting betrokkenheid. Medewerkers willen begrijpen wat het grotere plaatje is. Hoe draagt deze strategische verandering bij aan de missie en de waarden van de organisatie? En wat betekent dit voor hun eigen rol?

  • Tip 1: Formuleer een kernboodschap die je als rode draad gebruikt tijdens de verandering. Houd het helder, eenvoudig en herhaal het regelmatig.

Verandercommunicatie: van zenden naar dialoog

Verandercommunicatie is meer dan een nieuwsbrief sturen of een presentatie geven. Het gaat om het creëren van een continue dialoog. Medewerkers willen gehoord worden, meepraten en zich onderdeel voelen van het proces. Alleen dan ontstaat echt draagvlak.

  • Tip 2: Organiseer regelmatig korte interactiemomenten, zoals Q&A-sessies, teamrondes of koffiemomenten waar mensen hun vragen en zorgen kunnen delen. Zorg dat je zichtbaar en aanspreekbaar bent als leidinggevende of projectleider.

Voorbeeld uit de praktijk: bij de positionering van de maatschappelijke organisatie in het midden van Nederland hebben we het hele team betrokken via interactieve sessies. Door middel van dialoog, groepsgesprekken en tekensessies ontstond er gezamenlijk eigenaarschap en herkenning in het nieuwe verhaal.

Betrek je team vroegtijdig

Vaak worden medewerkers pas laat geïnformeerd over veranderingen, op het moment dat alles al is uitgedacht. Dit versterkt het gevoel van afstand. Juist door je team in een vroeg stadium te betrekken, vergroot je de kans op betrokkenheid.

  • Tip 3: Vraag je team mee te denken in de verkenningsfase. Bijvoorbeeld door gezamenlijke sessies te organiseren waarin jullie brainstormen over kansen, knelpunten of gewenste toekomstscenario’s. Dit levert niet alleen input op, maar zorgt ook voor eigenaarschap.

Voorbeeld: Bij een middelgrote organisatie in Noord-Nederland heeft Frisse Blik het hele team meegenomen in de visievorming en koersontwikkeling. Via teamsessies met een selectie stakeholders uit de medewerkers, teammanagers en directie ontstond er een gedragen strategisch plan met betrokkenheid vanuit de hele organisatie.

Maak de verandering tastbaar

Strategische veranderingen zijn vaak abstract. Om mensen mee te nemen, is het belangrijk om de verandering concreet te maken. Wat verandert er precies in de praktijk? Wat betekent dit voor de werkdag van een medewerker? Welke processen, verantwoordelijkheden of verwachtingen verschuiven?

  • Tip 4: Vertaal de strategie naar heldere stappen en geef voorbeelden. Laat zien wat er blijft, wat er verandert en wat dit oplevert. Visuele middelen zoals infographics, roadmaps of video’s kunnen hierbij helpen.

Interne ambassadeurs maken het verschil

Niet iedereen is vanaf het begin enthousiast over een verandering. Het helpt om een groep betrokken collega’s te vragen als interne ambassadeurs. Zij kunnen de verandering helpen uitleggen, vragen beantwoorden en collega’s inspireren.

  • Tip 5: Kies ambassadeurs die verschillende afdelingen en functies vertegenwoordigen. Train hen in de kernboodschap en geef ze ruimte om hun rol actief op te pakken. Zo creëer je een olievlekwerking binnen je organisatie.

Creëer ruimte voor emotie en weerstand

Verandering is niet alleen rationeel, maar ook emotioneel. Medewerkers kunnen zich onzeker, overbodig of zelfs angstig voelen. Door dit te erkennen en bespreekbaar te maken, geef je ruimte aan de menselijke kant van verandering.

  • Tip 6: Ga het gesprek aan over wat de verandering met mensen doet. Geef ruimte aan twijfels, maar bied ook perspectief. Wees transparant over wat nog niet duidelijk is en neem mensen serieus.

Zorg voor ritme en opvolging

Verandering is geen project met een einddatum, maar een proces dat tijd kost. Zorg daarom voor ritme in je communicatie en begeleiding. Houd mensen betrokken, deel voortgang en vier mijlpalen.

  • Tip 7: Werk met een veranderkalender (in een tijdslijn) waarin je momenten opneemt voor updates, terugkoppelingen en vieringen. Plan deze vooruit, zodat je consistentie bewaakt.

Voorbeeld: Voor de publieke organisatie in Oost Nederland werd tijdens een verandertraject ook de interne communicatie versterkt. Door een heldere tijdslijn te ontwikkelen vanuit een vast mijlpalenmoment met alle stakeholders van de verandering. Dit vaste moment zorgde voor relevante input van de veranderkalender, waardoor alle collega's geïnformeerd werken en betrokken bleven. 

Van verandering naar verankering

Uiteindelijk wil je dat een strategische verandering niet alleen wordt begrepen, maar ook wordt gedragen en geleefd. Dat vraagt om verankering in gedrag, processen en cultuur. Hier speelt communicatie opnieuw een sleutelrol.

  • Tip 8: Blijf ook na de implementatie in gesprek. Evalueer samen: wat gaat goed, wat kan beter? Maak ruimte voor reflectie en leer van het proces.

Tot slot: verandering doe je samen

Strategische veranderingen zijn complex, maar geen enkel plan is succesvol zonder betrokken mensen. Door je team op een oprechte en structurele manier te betrekken, vergroot je de kans dat verandering niet alleen plaatsvindt, maar ook blijft hangen. Verandercommunicatie is hierbij je krachtigste instrument – mits je het inzet als een uitnodiging tot verbinding.

Hoe verder?

Wil je sparren over hoe jij jouw team het beste meeneemt in veranderingen? Of heb je een strategisch plan dat klaar is voor de volgende stap? Ik denk graag met je mee. Tijd voor een frisse blik! Je kunt direct een 1op1-consult inplannen; dan help ik je graag verder met een frisse blik.

1-op-1-consult

Over Frisse Blik

Met mijn bedrijf Frisse Blik help ik ondernemers en management in de zakelijke en maatschappelijke dienstverlening met het verhelderen, concretiseren en implementeren van hun businessplannen, zodat zij nog beter op hun doelgroep aansluiten. Door het helder formuleren van de visie, het ontwikkelen van doordachte marketing- en communicatiestrategieën, het vormgeven van doelstellingen en het verwerken van deze doelstellingen in structurele en uitvoerbare plannen.

Vragen?

Heb je vragen over bovenstaande onderwerpen? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel me op +31 648574476, ik help je graag verder.